1. Home
  2. 3. Θέλω να πουλήσω
  3. Πόσο να πουλήσω το αντικείμενό μου;

Πόσο να πουλήσω το αντικείμενό μου;

Η πώληση μεταχειρισμένων αντικειμένων όπως ρούχα και παιχνίδια, είναι ένας έξυπνος τρόπος για να συμμαζέψουμε το σπίτι μας και παράλληλα να βγάλουμε και κάποια επιπλέον χρήματα. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι μας όταν πουλάμε κάτι μεταχειρισμένο, είναι ο καθορισμός της τιμής του αντικειμένου που θέλουμε να πουλήσουμε. Εάν η τιμή που επιλέξουμε είναι υπερβολικά υψηλή, ρισκάρουμε να μην πουλήσουμε το αντικείμενο. Στην αντίθετη περίπτωση που η τιμή είναι πιο χαμηλή απ’ όσο θα έπρεπε, κινδυνεύουμε να μειώσουμε σημαντικά το πιθανό κέρδος μας. 

Μάθε την τιμή λιανικής του αντικειμένου

Ξεκίνα προσδιορίζοντας την τιμή λιανικής του αντικειμένου που θέλεις να πουλήσεις. Η τρέχουσα τιμή λιανικής είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον καθορισμό της τιμής μεταπώλησης, οπότε αξίζει να κάνεις μια μικρή έρευνα αγοράς. 

Βεβαιώσου πως κοιτάς το σωστό μοντέλο και την σωστή έκδοση! Στις μέρες μας, πολλά προϊόντα τροποποιούνται ή ενημερώνονται συνεχώς, κάτι που σημαίνει πως η αξία του αντικειμένου σου ενδέχεται να είναι χαμηλότερη απ’ ότι νομίζεις εάν είναι παλαιότερης έκδοσης. Από την άλλη, υπάρχουν και οι (σπάνιες) περιπτώσεις που η τιμή μπορεί  να ανέλθει στα ύψη εάν το αντικείμενο που θέλεις να πουλήσεις δεν παράγεται πλέον ή είναι περιορισμένης κυκλοφορίας. Θα εκπλαγείς με το πόσο δραστικά μπορεί να αλλάξει η αξία ενός πιο παλιού αντικειμένου εάν έχει σπάνια χαρακτηριστικά ή είναι διαφορετικής κατασκευής.

Προσπάθησε να το δεις αντικειμενικά

Σχεδόν όλα τα αντικείμενα χάνουν κάποια αξία μετά την αρχική αγορά τους, άλλα λιγότερη και άλλα περισσότερη. Για ορισμένα είδη, ιδιαίτερα για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά είδη, η αξία μειώνεται σημαντικά όταν το προϊόν δεν θεωρείται πλέον καινούριο.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί μεταπώλησης προτείνουν την τιμολόγηση μεταχειρισμένων αντικειμένων στο μισό της αρχικής τους αξίας σε περίπτωση που βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση. Εάν ένα αντικείμενο είναι κάποιας ηλικίας οι ειδικοί προτείνουν η τιμή μεταπώλησης να διαμορφωθεί στο 25 τοις εκατό της αρχικής αξίας, ενώ προτείνουν το 10 τοις εκατό για οτιδήποτε είναι αρκετά παλιό.

Όπως είναι λογικό, υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις. Τα προϊόντα σχεδιαστών, τα κοσμήματα και οι αντίκες τείνουν να ανεβαίνουν σε αξία με την πάροδο του χρόνου. 

Μην ξεχνάς πως τα αχρησιμοποίητα προϊόντα, ειδικά εκείνα που βρίσκονται ακόμα στην αρχική τους συσκευασία ή έχουν ακόμα τα καρτελάκια τους, είναι πιο ελκυστικά για πολλούς αγοραστές και έχουν συνήθως μεγαλύτερη αξία.

Ρίξε μια ματιά στον ανταγωνισμό

Τι τιμή έχουν καθορίσει άλλοι χρήστες για το ίδιο ή κάποιο παρόμοιο αντικείμενο; Αυτή η ερώτηση είναι άκρως σημαντική, μιας και μας παρέχει πολύτιμες ενδείξεις για το τι πραγματικά είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι πιθανοί αγοραστές.

Η υπόθεση πως ένα αντικείμενο εξακολουθεί να έχει υψηλή αξία επειδή αγοράστηκε ακριβά  είναι ένα κλασικό λάθος που κάνουν πολλοί μη έμπειροι πωλητές. Ρίξε μια γρήγορη ματιά στο τι έχει ζήτηση γενικά στην αγορά μεταχειρισμένων, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι ψάχνουν οι αγοραστές. 

Η πραγματική αξία ενός αντικειμένου καθορίζεται αποκλειστικά από το πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι. 

Όρισε την τιμή σου, αλλά παράμεινε ευέλικτος

Με την βοήθεια των παραπάνω συμβουλών μπορείς να καθορίσεις την εκτιμώμενη αξία οποιουδήποτε αντικειμένου που θέλεις να πουλήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να κάνουν μια προσφορά σε περίπτωση που πιστεύουν ότι η τιμή σου είναι υψηλή. Αυτή η ευελιξία θα σε βοηθήσει να τραβήξεις την προσοχή παραπάνω αγοραστών και θα σου δώσει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την σωστή τιμολόγηση αντικειμένων στο μέλλον.

Related Articles

Χρειάζεσαι ακόμη βοήθεια;
Δεν βρήκες την απάντηση που ψάχνεις; Μην ανησυχείς, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.
Επικοινώνησε μαζί μας